2010. december 18.

Hagymás-joghurtos fehérkenyér

Most nézem, hogy volt már egy hasonló ízesítésű kenyerem csak az teljes kiőrlésű lisztekből készült. Most viszont egy finom gulyásleves mellé készült.

Így készült lépésről-lépésre:
2 nagy csomag újhagymát megmosok, felkarikázok,
1 ek kacsazsíron megdinsztelem.
(hűűű, de finom illata volt! :-))

Közben:
1,5 dl íróban (házisajt készítés mellékterméke)
2 tk barna cukorral
2,5 dkg friss élesztőt felfuttatok.

Közben beleszóróm a kenyérsütő üstjébe a szárazakat:
10 dkg kölespehely
70 dkg sima fehér liszt
6 ek (kb. 3 dkg) burgonyapehely
1 tk só
1 ek sikér
1 tk aszkorbinsav (nem lesz tőle savanyú)

Amikor kész a hagyma, és az élesztő is felfutott, a kenyérsütő üstjét beteszem a gépbe, bekapcsolom. Én mindig először a szárazakat keverem össze jó alaposan. Ha már homogénnek látom, lassan hozzácsurgatom az élesztős írót, mehet bele a hagyma is.
Lassan adagolom a nedveseket, figyelve a tészta állagára.
1,5 dl joghurt
1,5 dl langyos tej
6 ek oliva olaj.

Jól kidagasztja a gép, kelesztem még 1 órát. Átteszem a formába, ahol még kel kb. fél órát. Jó vízgőzös sütőben sütöm, 200 C fokon 10 percig, majd 180 C fokon kb. 30 percig.
Fantasztikusan finom, omlós, igazi hagymás ízű kenyér lett!