2010. január 28.

Sütőtökös lasagne

Szünni nem akaró sütőtök mániám újabb formába öntése ez a recept. Meggyőződésem, hogy a legjobb a szervezetünknek, ha mindig az évszaknak megfelelő ételt esszük. Most van a szezonja, így két hetente egyszer, valamilyen formában az asztalunkra kerül valamilyen sütőtökös étel.
Az "ihletet" az adta, hogy Mackólánykánk nem eszi főzelék formájában a sütőtököt, viszont szereti a tésztaféléket. Mi lenne ha a kettőt házasítanánk? Ebből született ez a bébi lasagne.

Hozzávalók:
200 gr. kockázott bacon szalonna
2 fej lilahagyma
250 gr Ricotta
2 dl főzőtejszín (20%-os)
400 gr levesben főtt szárnyas hús, apróra vágva
kb. 12-15 lap lasagne tészta
tetejére: 4 púpozott evőkanál tejfel, 200 gr reszelt sajt
fűszerek: gyömbér (por), zsálya, só

Elkészítése:
  1. A sütőtököt a sütőben megsütöm.
  2. A bacont lassan zsírjára sütöm.
  3. Hozzáadom a két fej apróra vágott lilahagymát.
  4. Ha megpárolódott, belekeverem villával a sütőtököt, átmelengetem, nem kell, hogy forró legyen.
  5. Mehet bele a ricotta, a főzőtejszín. Simára keverem.
  6. Fűszerezem: zsálya, pici só (bár a szalonna elég sós szokott lenni), gyömbér.
  7. Legvégén belekeverem a főtt húsdarabkákat.
  8. A jénai tálat kiolajozom.
  9. Legalulra a sütőtökös öntetből teszek egy keveset, erre jön az első réteg lasagne tészta.
  10. Tovább rétegzem, amíg van a hozzávalókból: öntet, tészta, öntet, tészta....
  11. A tetejére tejfelt teszek (ebbe is teszek egy leheletnyi zsályát, de csak azért, mert imádom (!) és rászórom a reszelt sajtot. Lefedem.
  12. Forró sütőben (200 C fokon) kb. 50-60 percet sütöm, a tetején a sajt színe jelzi, mikor van készen.


Te szoktál lasagne-t készíteni?