2010. január 26.

Kacsamájjal töltött gombafejek




Ismét meghódítottam a pasimacik gyomrát! :-) A gomba nagyon laktató, ezért nem érdemes sokat venni belőle. Én fejenként 2-2 közepes méretű gombát készítettem, ez a mennyiség még a nagyétkű pasimaciknak is elég volt! Tudjátok, hogy a gombát nagyon nehéz megemészteni? Tovább marad a gyomorban, mint a marhahús! Kb. 8 óra kell a gyomornak, hogy megbírkózzon vele. Ezért együk inkább délben, semmiképpen se este.
A májjal gyorsan kell dolgozni, mert hamar megkeményedik. Akkor a legfinomabb, ha a végén sózzuk, fűszerezzük, mert ha a sütés előtt sóznánk, bizonyosan megkeményedik.

Hozzávalók:
2 ek.kacsazsír
2-2 gomba (közepes) fejenként
1 fej vöröshagyma
1/2 alma
25 dkg kacsamáj (a hízott a finomabb :-)))
1/2 dl édes fehérbor (ha több, az sem baj...) nálam ez most Tokaji Szamorodni volt
esetleg egy tojás, ez el is hagyható. Attól függ, hogy a májkrém tölteléket mennyire találjuk hígnak.
fűszerek: só, frissen őrölt színes bors, csipet fahéj
A tetejére, egy-egy pötty tejfel és csipet reszelt sajt.


 Elkészítése:
  1. A hagymát megdinsztelem egy kis kacsazsíron.
  2. Rádobom a megtisztított, felkockázott kacsamájat.
  3. A gombák szárát levágom, aprítom, hozzáadom a májhoz.
  4. Ráöntöm a bort.
  5. Párolom pár percig.
  6. Hozzáadom az almát.
  7. Párolom. Leveszem. Fűszerezem. Turmixolom.
  8. Ha nagyon híg lenne, hozzáadok egy tojást.
  9. Beletöltöm a gombák fejébe a májkrémet, egy pötty telfelt és egy csipet reszelt sajtot teszek a tetejére.
  10. Sütőben, kb. 180 fokon szép aranybarnára sütöm.



Te milyen ízesítéssel készíted a töltött gombát?